Vlinderberm

In 1989 is door de Wielenwerkgroep, gevestigd in de Trynwâlden, begonnen met het project ‘Vlinderberm’, een ca 2,5 km lange berm aan weerszijden van het fietspad langs de Canterlandseweg tussen Gytsjerk en Miedum. Het is een samenwerkingsproject met de gemeenten Leeuwarden en Tysterksteradiel gericht op insectenvriendelijk beheer van de berm. ‘Gefaseerd’ maaibeheer zorgt ervoor dat er het gehele jaar door een deel van de vegetatie ongemaaid blijft waardoor insecten en met name vlinders hun levenscyclus kunnen voltooien. De Stichting Cultuur en Landschap Trynwâlden heeft met beide gemeenten een samenwerkingsovereenkomst. Beide gemeenten verstrekken jaarlijks een opdracht aan de Stichting voor uitvoering van een insectenvriendelijk beheer van de Vlinderberm. Dat omvat de uitvoering van gefaseerd maaibeheer, contacten met Wetterkip Fryslân over het hekkelen en met beide gemeenten over de beplantingen. Jaarlijks worden de beheerskosten door de Stichting gefactureerd bij beide gemeenten. Publieksinformatie en verwerving draagvlak is de verantwoordelijkheid van de Stichting en is geen onderdeel van de overeenkomst.

In 2022 is de Wielenwerkgroep opgeheven en is het project Vlinderberm gecontinueerd door de Stichting Cultuur en Landschap Trynwâlden. Dat betekent dat bij de dorpen Gytsjerk en Oentsjerk er nu door de onze Stichting, gedragen door de gemeenschap, ca. 6 km berm insectenvriendelijk wordt beheerd.

project Vlinderberm 2023

Doel van het project Vlinderberm 2023 is het beheer en de resultaten daarvan voor de insectenpopulaties zichtbaar te maken voor het publiek binnen en buiten de Trynwâlden. In dit verband is het van belang bewoners van de Trynwâlden te betrekken bij de monitoring. Het gaat ook over hun leefgebied. Door in de kleinere borden actuele informatie te plaatsen over de dan aanwezige insecten, vlinders libellen en bijen, vergroten we de betrokkenheid bij de natuur voor een ieder die langskomt.

Een goed middel om bewoners te betrekken bij het project is het organiseren van insectentellingen in de berm door vrijwilligers uit de omgeving. Daartoe wordt een veldcursus georganiseerd. Dit betreft zowel de insecten als de nectarplanten, waarvan de bloemen worden bezocht voor nectar.
Bij de veldexcursies kunnen bestaande vrijwilligers aanhaken voor opfrismogelijkheid. Bestaande vrijwilligers zijn de vrijwilligers die zich hebben aangemeld bij het project Blommenpaad, en die maandelijks de tellingen uitvoeren in de zomermaanden. Dit gebeurt in groepjes en levert veel nieuwe contacten en kennis op voor de deelnemers.

De vrijwilligers worden geacht ook de komende jaren mee te helpen met monitoring en overige taken.

Inmiddels hebben we van de provincie een subsidie toegezegd gekregen, waarmee we o.a. een infobord willen plaatsenlangs de vlinderberm.

Lijkt het je leuk om mee te helpen met de tellingen? Of wil je je op een andere manier inzetten voor dit project? Stuur dan een mailtje naar: info@cultuurenlandschap.nl